Na 30 jaar toch nog een hypotheek Online lezen  |  Afmelden
Banken soepel met aflossingsvrij
De meeste banken gaan soepel om met het verlengen van een aflossingsvrije hypotheek die na 30 jaar het einde van de looptijd heeft bereikt. Wie de hypotheekrente nog kan betalen, kan de hypotheek vaak voortzetten tegen niet al te hoge kosten. Er ontstaan alleen problemen als de aflossingsvrije hypotheek meer is dan de helft van de woningwaarde. Een kleine groep banken doet wel lastiger, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Geldgids digitaal. 
Welke banken doen moeilijk?
Ander nieuws
65-plusser kan moeilijker lenen
Een aantal banken draait sneller de geldkraan dicht bij senioren die willen lenen. Zo heeft ING per 1 juli de maximale eindleeftijd voor haar doorlopend krediet verlaagd van 80 naar 72 jaar. Ook moeten klanten deze lening veel eerder afbouwen.De wijzigingen gelden voor nieuwe én bestaande klanten. 
Het strengere beleid van de banken is vreemd, omdat de gemiddelde levensverwachting juist stijgt.
Risicomijdend gedrag
Banken negeren boeteregels bij hypotheek
Sommige banken rekenen nog steeds te veel boeterente bij het oversluiten van een hypotheek, blijkt uit recent onderzoek van de AFM. Ook zijn sommige klanten die te veel boete hebben betaald, nog steeds niet gecompenseerd.
De AFM noemt helaas niet de namen van de overtreders.
In het onderzoek naar boeterentes dat de Consumentenbond in het voorjaar heeft gedaan, sprong een aantal banken er negatief uit.   
 
Meer over ons onderzoek
Van het gas af zonder boete
Consumenten die de gasaansluiting in hun huis willen beëindigen, krijgen hiervoor soms ten onrechte een flinke rekening van hun netbeheerder, aldus de Geschillencommissie Energie. De netbeheerder, in dit geval Liander, verplichtte de consument om de gasaansluiting en meetinrichting te verwijderen. Vervolgens dropte het bedrijf de hoge nota bij de burger.
Netbeheerder zit fout
Lijfrente minder rendabel
Individueel pensioen levert steeds minder op, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Vooral voor kortlopende lijfrenteuitkeringen van 5 of 10 jaar worden de rentetarieven steeds lager, gemiddeld een half procent per jaar minder dan bij spaardeposito’s. Bij een uitkering voor 30 jaar is de rente nog wel stabiel, rond 1,9% per jaar.
Beste lijfrentes
Praktische hulp in emotionele tijden
Overlijden is een onderwerp waar mensen niet graag bij stilstaan. Maar wie zijn zaken nu goed regelt, neemt voor de nabestaanden straks veel zorgen weg. Het boek Testament & overlijden geeft praktisch advies over onder meer de fiscale en juridische afwikkeling van de nalatenschap, testamenten, en de invulling van de uitvaart. De geheel vernieuwde editie 2018 is nu verkrijgbaar.
Bestellen
Tip-top 3 vakantietips
Betalen over de grens
Ga je binnenkort op vakantie buiten Europa? Vergeet dan niet om je bankpas ‘aan’ te zetten. Wie naar Duitsland en Spanje gaat, moet oppassen voor dure geldautomaten.
Meer vakantietips
Beste reisverzekering
De Consumentenbond vergelijkt continu de voor-waarden en premies van doorlopende reisverze-keringen. Op basis van persoonlijke gegevens en de gewenste dekking laat onze vergelijker zien welke reisverzekering een aanrader is.
Naar de vergelijker
Auto huren
Vage verzekeringen, onbegrijpelijke contracten en extra kosten. Autoverhuurbedrijven maken soms gebruik van trucs die dure gevolgen kunnen hebben voor de huurder. Neem onze checklist door voordat je een huurauto boekt of afhaalt.
Bekijk de checklist
Vers getest
Telefoonreparatie Centraal Beheer
Centraal Beheer biedt een reparatieservice aan voor telefoons waar ook niet-klanten gebruik van kunnen maken. Een goed alternatief voor een gewone reparateur?
Bekijk de eerste indruk
Consumentenbond
Wat vind je van deze nieuwsbrief?
Positief Positief Negatief Negatief
Afmelden  -  Community  -  Privacy  -  Disclaimer  -  E-mailadres: redactiesecretariaat@consumentenbond.nl
Je ontvangt dit bericht omdat je hebt aangegeven de Geldgids Nieuwsbrief te willen ontvangen. Deze nieuwsbrief verschijnt elke maand. © Consumentenbond 2018