Prinsjesdag in klinkende munt Online lezen  |  Afmelden
Koopkracht 2018: een plus voor iedereen
Door de maatregelen die het demissionaire kabinet heeft voorgesteld voor 2018, stijgt de gemiddelde koopkracht van alle huishoudens met 0,6%. Ook de koopkracht van gepensioneerden stijgt met 0,6%, onder meer door de verhoging van de ouderenkorting. Ruim 80% van de huishoudens gaat er volgend jaar op vooruit.
Stijging per groep
Wat verandert er?
Belasting omlaag voor hoogste inkomens
Per 1 januari 2018 verlaagt het kabinet het belastingtarief in de vierde schijf van 52% naar 51,95%. Dit tarief gaat gelden voor inkomens vanaf €68.500. Deze inkomensgrens is €1500 hoger dan in 2017.
Belastingtarieven 2018
Ouderenkorting stijgt
Het kabinet stelt voor de ouderenkorting te verhogen met €115, tot €1418 in 2018. Dit geldt voor AOW’ers met een inkomen lager dan €36.345, anders bedraagt de korting €72. Daarentegen gaat de alleenstaande ouderenkorting omlaag van €438 naar €423.
Zorg wordt weer duurder
De premie voor de basiszorgverzekering stijgt volgend jaar met 5,6%, waardoor de gemiddelde premie uitkomt op €1362 per jaar. Het eigen risico gaat omhoog van €385 naar €400. De zorgtoeslag voor huishoudens met een laag inkomen wordt wel extra verhoogd.
Zorgtoeslag omhoog
Past je mobiele abonnement nog wel bij je verbruik?
Veel mensen hebben nog altijd een bundel die niet goed past bij hun verbruik. En betalen daardoor vaak te veel. Past jouw bundel nog wel bij je verbruik? Check het met de Abonnementenvergelijker.
Vergelijk nu
Overig nieuws
Online bieden op Funda
Sinds kort bieden 40 NVM-makelaars via huizensite Funda de mogelijkheid om online te bieden op een woning. Na een bezichtiging kunnen geïnteresseerden een bod met ontbindende voorwaarden uitbrengen tot een aangeven eindtijd. Anderen kunnen de biedingen volgen. Het systeem zou het biedproces bij populaire woningen inzichtelijker maken.
Hoe werkt het
NS-korting ‘in strijd met privacy’
NS-reizigers met een Voordeelurenabonnement hebben alleen recht op korting als zij met een OV-chipkaart op naam reizen. Een reiziger die reist met een anonieme kaart krijgt de korting niet, ook al heeft hij een NS-abonnement. Een NS-klant vindt de regels in strijd met de privacy en is de barricades opgegaan.
Uitspraak rechter
Digitale post gemist
De Nationale ombudsman krijgt steeds meer klachten van burgers die belangrijke post hebben gemist van overheidsinstanties, omdat deze alleen naar de Berichtenbox is gestuurd. De ongelezen berichten leiden soms tot hoge kosten of flinke boetes. De Geldgids constateerde al eerder dat vooral de Belastingdienst digitale dwang toepast.
Tips berichtenbox
Slim nalaten en schenken regel je zelf
Als je vermogen hebt, wil je graag dat dit nu of later in de juiste handen terechtkomt. Met uitleg en adviezen in het boek Slim nalaten & schenken regel je dat zelf. Van testament, erf- en schenkbelasting tot advies over een nalatenschapsplanning die past bij jouw situatie.
Bekijk het boek
Consumentenbond
Wat vind je van deze nieuwsbrief?
Positief Positief Negatief Negatief
Afmelden  -  Community  -  Privacy  -  Disclaimer  -  E-mailadres: kkuiper@consumentenbond.nl
Je ontvangt dit bericht omdat je hebt aangegeven de Geldgids Nieuwsbrief te willen ontvangen. Deze nieuwsbrief verschijnt elke maand. © Consumentenbond 2017